Ljekovito bilje
Smilje
Na sunčanom kamenjaru uz obalu mora, svake godine, na mjestima gdje samo rijetko bilje može naći svoj dom, uporni život cvate u svojoj besmrtnosti. SMILJE. Krasilo je Dalmatinske domove, liječilo i davalo bezvremensku ljepotu generacijama žena.

Stoljećima se upotrebljava u tradicionalnoj medicini mediteranskih zemalja još od vremena starih Grka.

Danas moderna znanost potvrđuje da eterično ulje smilja sadrži posebna svojstva koja mu daju antioksidativno, antibakterijsko, antifungicidno, regenerativno i protuupalno djelovanje. Bogato je italodionima, neterpenskim diketonima, spojevima koji iznimno utječu na regeneraciju tkiva i apsorpciju hematoma.

Arzonal je čudesan spoj u smilju i nema ga sličnog u svijetu biljaka. Dokazano je njegovo protuupalno, anti-HIV i antioksidativno djelovanje. Kao i djelovanja arzonala u liječenju autoimunih bolesti. Zahvaljujući svom bogatom sastavu, smilje ima širok spektar djelovanja na čovjekovo zdravlje i ljepotu.
Posebno je kvalitetno ono koje raste na 45. paraleli, koja zahvaća i naše priobalje.
Nakon berbe, smilje se mora destilirati u roku od 24 sata kako se ne bi izgubila ljekovita svojstva.
Smilje sadrži malo eteričnog ulja (manje od 0,05%) pa je za 1 litru ulja potrebno oko tone smilja sto ga čini vrlo dragocjenim.

Prilikom destilacije, osim ULJA, dobiva se i esencijalna cvjetna voda, HIDROLAT. Ulje smilja najčešće se koristilo za liječenje rana, infekcije, probavne probleme, poboljšanje živčanog sustava, zdravlja srca i respiratornih organa. Bilo da se koristi ulje ili hidrolat, smilje ima blagotvorna djelovanja.

Ova biljka koja s pravom zovu immortelle možda vas neće učiniti besmrtnim, ali može podići kvalitetu vašeg zdravlja, ljepote i fizičkog izgleda na jedan viši nivo.
Kadulja
Primjena seže u davnu prošlost. Iako kadulja nije svemoguća biljka, tradicija njezine uporabe u fitoaromaterapiji iznimno je duga i bogata. Drevni Egipćani koristili su je kao lijek za neplodnost, ali i za liječenje zaraznih epidemijskih bolesti poput kuge. Tijekom srednjeg vijeka imala je važno mjesto u medicini kao jedna od biljaka s jakim antimikrobnim djelovanjem. Zapisano je da su je stari narodi koristili kao lijek te u raznim obredima: Egipćani za balzamiranje i mumificiranje, stari Rimljani imali su cijeli obred pri njezinu branju, američki Indijanci palili su je u obrednoj vatri i nosili oko vrata pri ritualnom plesu…

Rod Salvia obuhvaća oko 900 vrsta diljem svijeta,među njima je najpoznatija ljekovita kadulja (S. officinalis L.), koja ima širok raspon bioloških i farmakoloških djelovanja.

Ljekovita kadulja je višegodišnja biljka iznimno snažna i ugodna mirisa, s drvenastom stabljikom, sivozelenim baršunastim listovima i plavoljubičastim cvatovima. Samoniklo raste u primorskim krajevima Mediterana kao višegodišnji mali grm. Cvate u svibnju i lipnju, kada krševite siromašne krajobraze zna preobraziti u predivna ljubičasta mirisna polja. Zbog široke primjene i ljekovitosti uzgaja se u različitim predjelima svijeta.

Djelovanje eteričnog ulja ljekovite kadulje Još od srednjeg vijeka eterična ulja često su se upotrebljavala u medicinske i kozmetičke svrhe zbog svojih baktericidnih, fungicidnih, antiparazitskih i insekticidnih svojstava. Suvremena istraživanja potvrdila su antiseptičko i baktericidno djelovanje eteričnog ulja dalmatinske kadulje. Antibakterijski učinak ovisi, uz ostale čimbenike, o koncentraciji ukupnog tujona, 1,8-cineola i kamfora.

Aspekti tradicionalne primjene kadulje U tradicionalnoj medicini Salvia vrste upotrebljavale su se za liječenje reume, bronhitisa, tuberkuloze, psorijaze i ekcema, a pojedine vrste i kod gubitka pamćenja. Dokazan je i njihov spazmolitički, adstringentni i antiseptički učinak, a zabilježena je i uporaba kod glavobolje, zubobolje, prehlade i probavnih smetnji, kao i kod oralnih infekcija te zacjeljivanja vanjskih rana.

Sve do otkrića antibiotika Salvia vrste redovito su se dodavale u čajne mješavine za pacijente s tuberkulozom i kroničnim bronhitisom ili su se davale kao sedativno sredstvo. Isto tako, koristile su se i kao sastojak mješavina za tretiranje pretilosti i celulita. Smatra se da kadulja potiče cirkulaciju, što upućuje na njezino korištenje kod proširenih vena. Korištena je i kod bolova u mišićima, migrene i dekubitusa ili drugih rana koje teško zarastaju.

Kadulja je i danas često indicirana za primjenu kod afti, osjetljivih desni i općenito za njegu sluznice usne šupljine, a pomaže i kod grlobolje i promuklosti. Neki autori navode da ljekovita kadulja ujedno potiče apetit i olakšava probavu, a koristi se i kod amenoreje, bolnih menstruacija i tegoba menopauze.
500
500
500
Kontakt
info@bio-velor.com
+385916080888